2013. november 26., kedd

Konyhai alapműveletek 1. - A rántás

A rántást ételek sűrítéséhez használjuk.

Alapanyaga: liszt és valamilyen zsiradék (zsír, olaj, vaj, esetleg margarin).
A felmelegített zsiradékba lisztet teszünk, és rögtön elkeverjük. Akkor megfelelő az állaga, ha olyan sűrű, mint a püré (ha nagyon folyós, vagy „darabos” – akkor pótoljuk a lisztet/zsírt). Fontos, hogy folyton kevergettük, mert könnyen megéghet. A liszttől is függ, hogy mikor kezd elszíneződni a rántásunk. Amikor megszínesedett kicsit (vagy amennyire szeretnénk), akkor levesszük a tűzről, hideg vízzel/levessel felöntjük, és simára keverjük. Ezután a készülő ételhez keverjük, és gyakori kavargatás mellett forraluk rajta egyet. Fontos, hogy a forró rántást hideg vízzel öntsük fel!! Ha esetleg a hűtőből veszünk ki már kész rántást, akkor viszont meleg levet öntsünk rá!

Egy öt tányéros leves berántásához kb. 2 evőkanál lisztet és 3 evőkanál zsiradékot érdemes használni. A főzelékek berántásához másfélszer ennyivel lehet kalkulálni
Milyen sötétre pirítsuk a rántást?

Ha éppen csak addig pirítjuk, amíg eredeti színét elveszti a liszt, és fehérré válik – az a fehér/világos rántás. Ilyen való a fehér mártáshoz, zsenge főzelékekhez és különböző krémlevesekhez.

Ha zsemleszínig pirítjuk a lisztet – az az aranyszínű, vagy zsemleszínű rántás. Ezt használjuk levesek, főzelékek, egyszerűbb mártások, paradicsomos ételek sűrítésére.
Barna rántáshoz a lisztet (persze folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen fekete) egészen barnára pirítjuk. Ez az alapja a rántott levesnek, barna mártásnak vagy lencsefőzeléknek.
Minél sötétebb a rántás, annál erőteljesebb ízt is kölcsönöz az ételnek.

Fűszeres rántás esetén a fűszereket akkor keverjük a rántásba, ha a liszt már megpirult. Ízesíthetjük finomra vágott zöldfűszerrel, pirospaprikával, finomra vágott hagymával, fokhagymával.
Ha csomós lett a rántás, akkor szűrőn keresztül öntsük az ételbe.

Amennyiben valaki vizuális típus, érdemes videó megosztón beírni a keresőbe, hogy „rántás készítése” és megtekintheti, hogy is néz ki a dolog. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése