2013. augusztus 28., szerda

Szerelmes a szakács - elrontott ételek javítása 1.

„Hoppá, ezt nem kellett volna!” Avagy szerelmes a szakács?
Minden profi/kezdő szakácsnál előfordulhat, hogy hiba csúszik a gépezetbe és elront egy ételt. Ám ilyenkor sem kell a kukában/lefolyóban/háziállatok előtt landolnia a vacsorának. Még csak az sem szükséges, hogy felszolgáljuk azt. Íme néhány praktika, néhány baklövésre…  

Túl sok só
Ha levest sóztál el egyszerű a dolgod: vizet öntesz hozzá, és újra felforralod. A másik trükk (vagy ha a leves már így is híg), verj habbá egy tojás fehérjét és a habot keverd a levesbe - amint megkocsonyásodik, vedd ki.
Ha rántott vagy habart levest sóztál túl, reszelj bele egy kis darab nyers krumplit, forrald fel az ételt újra.
Az almaecettel is tehetünk a túl sós íz ellen: keverj el benne egy kevés cukrot és ezt kávéskanalanként adagolva keverd az ételhez. Közben folyamatosan kóstolgasd, nehogy emezt adagold túl.
Sokan a szódabikarbónára esküsznek. Késhegynyi kell az elsózott ételbe.
Segíthet még a burgonya is, kettévágva főzd a túl sós ételbe. Magába szívja a sót – ne felejtsd majd kidobni.
Némely ételen segíthet a tejföl, zsemlemorzsa is.
Túl sok cukor
Almaecetet vagy citromlevet adj az ételhez.
Ha krémet cukroztál túl, adj hozzá egy tojás sárgáját, és keverd jól el.
Túl zsíros
Ha sokat használtál belőle a leveshez vagy a pörkölthöz, hűtsd le azt: a felesleges zsír megdermed a tetején, amit egy kanállal könnyen leszedhetsz.

Ha nincs időd megvárni, amíg teljesen kihűl az étel, néhány nagyobb salátalevelet márts az edénybe, majd azonnal vedd is ki őket - néhány pillanat elég, hogy a felületükre rárakódjon a zsír. (Elvileg a jégkocka is jó erre a célra, de ez esetben gyorsnak kell lenni, és ne legyen túl forró az étel.) 
Leves zsírtalanításához használj papírszalvétát: a kész levest kb. 15 percig pihentesd, majd a felületén húzz végig egy papírszalvétát.
Ha a mártás sikerült túl zsírosra, keverj el benne egy csipet szódabikarbónát.
Odaégett
Ha „sikeresen” leégetted az ételt, akkor a fazék tartalmát óvatosan öntsd át egy másik edénybe, vigyázz arra, hogy a leégett részből ne kerüljön át. Az átöntés előtt csak óvatosan a kavargatással, könnyen felszedheted a leégett részt!
Leégett az étel, de mentettük, ami menthető. Hogyan érhetjük el, hogy a lesült ételnek ne legyen kellemetlen, füstös íze? Tegyük át egy tiszta lábosba, majd pirítsunk 1-2 szelet kenyeret, ezeket óvatosan fektessük az étel fölé egy rácsra, majd takarjuk le az egészet egy konyharuhával. Kb. 10-15 percet hagyjuk állni.
Az is segíthet, ha néhány karikára vágott burgonyát teszünk az ételbe, ez magába veszi az égett ízt.

Túl sok ecet

A túl bőkezűen bántál az ecettel, a savanyú íz ellen használj egy kis cukrot.

Zavaros húsleves

Ha zavarosra sikeredett a húsleves: verj fel félig egy tojás fehérjét egy kanál vízzel. Ezt öntsd a levesbe és addig forrald, amíg a tojás fehérje megtúrósodik, végül sűrű szitán szűrd le.

Kemény bab

Ha a bab nem főtt meg eléggé, kevés szódabikarbónát adj hozzá.

Nem puhuló hús

Ha a hús sülés közben nagyon kemény, nem akar megpuhulni, locsold meg 1-2 kanál ecettel.

Híg mártás

Egy kanál lisztet egy kevés hideg vízben (tejben) keverj simára, és folyamatos kavargatás közben öntsd a mártásba. Forrald fel.
Néha ha csak tovább forraljuk, az is segít a híg mártáson (azonban, ha tojássárgája is van benne, ne forraljuk, mert összefut).

Sűrű mártás

A mártás jellege szerint húslevessel, tejjel, tejszínnel, vagy bármilyen más folyadékkal hígítsuk.

Csomós mártás
Ha becsomósodott a mártás, turmixold át, esetleg szűrd át.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése