„Hoppá, ezt nem kellett
volna!” Avagy szerelmes a szakács?
Minden profi/kezdő
szakácsnál előfordulhat, hogy hiba csúszik a gépezetbe és elront egy ételt. Ám
ilyenkor sem kell a kukában/lefolyóban/háziállatok előtt landolnia a
vacsorának. Még csak az sem szükséges, hogy felszolgáljuk azt. Íme néhány
praktika, néhány baklövésre…
Túl sok só
Ha levest sóztál el egyszerű a dolgod: vizet öntesz hozzá, és újra
felforralod. A másik trükk (vagy ha a leves már így is híg), verj habbá egy
tojás fehérjét és a habot keverd a levesbe - amint megkocsonyásodik, vedd ki.
Ha rántott vagy habart levest sóztál túl, reszelj bele egy kis
darab nyers krumplit, forrald fel az ételt újra.
Az almaecettel is tehetünk a túl sós íz ellen: keverj el benne egy
kevés cukrot és ezt kávéskanalanként adagolva keverd az ételhez. Közben
folyamatosan kóstolgasd, nehogy emezt adagold túl.
Sokan a szódabikarbónára esküsznek. Késhegynyi kell az elsózott
ételbe.
Segíthet még a burgonya is, kettévágva főzd a túl sós ételbe.
Magába szívja a sót – ne felejtsd majd kidobni.
Némely ételen segíthet a tejföl, zsemlemorzsa is.
Túl sok cukor
Almaecetet vagy citromlevet adj az ételhez.
Ha krémet cukroztál túl, adj hozzá egy tojás sárgáját, és keverd
jól el.
Túl zsíros
Ha sokat használtál belőle a leveshez vagy a pörkölthöz, hűtsd le
azt: a felesleges zsír megdermed a tetején, amit egy kanállal könnyen
leszedhetsz.
Ha nincs időd megvárni, amíg teljesen kihűl az étel, néhány nagyobb salátalevelet márts az edénybe, majd azonnal vedd is ki őket - néhány pillanat elég, hogy a felületükre rárakódjon a zsír. (Elvileg a jégkocka is jó erre a célra, de ez esetben gyorsnak kell lenni, és ne legyen túl forró az étel.)
Leves zsírtalanításához használj papírszalvétát: a kész levest kb.
15 percig pihentesd, majd a felületén húzz végig egy papírszalvétát.
Ha a mártás sikerült túl zsírosra, keverj el benne egy csipet
szódabikarbónát.
Odaégett
Ha „sikeresen” leégetted az ételt, akkor a fazék tartalmát
óvatosan öntsd át egy másik edénybe, vigyázz arra, hogy a leégett részből ne
kerüljön át. Az átöntés előtt csak óvatosan a kavargatással, könnyen
felszedheted a leégett részt!
Leégett az étel, de mentettük, ami menthető. Hogyan érhetjük el,
hogy a lesült ételnek ne legyen kellemetlen, füstös íze? Tegyük át egy tiszta
lábosba, majd pirítsunk 1-2 szelet kenyeret, ezeket óvatosan fektessük az étel
fölé egy rácsra, majd takarjuk le az egészet egy konyharuhával. Kb. 10-15
percet hagyjuk állni.
Az is segíthet, ha néhány
karikára vágott burgonyát teszünk az ételbe, ez magába veszi az égett ízt.
Túl sok ecet
A túl bőkezűen bántál az
ecettel, a savanyú íz ellen használj egy kis cukrot.
Zavaros húsleves
Ha zavarosra sikeredett a
húsleves: verj fel félig egy tojás fehérjét egy kanál vízzel. Ezt öntsd a
levesbe és addig forrald, amíg a tojás fehérje megtúrósodik, végül sűrű szitán
szűrd le.
Kemény bab
Ha a bab nem főtt meg
eléggé, kevés szódabikarbónát adj hozzá.
Nem puhuló hús
Ha a hús sülés közben
nagyon kemény, nem akar megpuhulni, locsold meg 1-2 kanál ecettel.
Híg mártás
Egy kanál lisztet egy
kevés hideg vízben (tejben) keverj simára, és folyamatos kavargatás közben
öntsd a mártásba. Forrald fel.
Néha ha csak tovább
forraljuk, az is segít a híg mártáson (azonban, ha tojássárgája is van benne,
ne forraljuk, mert összefut).
Sűrű mártás
A mártás jellege szerint húslevessel, tejjel,
tejszínnel, vagy bármilyen más folyadékkal hígítsuk.
Csomós mártás
Ha becsomósodott a mártás, turmixold át, esetleg
szűrd át.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése