Sütés-főzés közben a konyhát finom illatok töltik be.
Viszont néhány ételnek, hozzávalónak egészen penetráns tud lenni az „illata”,
melytől szeretnénk hamar megszabadulni. Sajnos általában ezek azok a szagok/illatok,
melyek nehezen illannak el az éterből… gondoljunk csak a hagymára, káposztára, vagy
az olajszagra.
Íme néhány hatékony ellenszer:
Citrom, fűszerek
Olajszag,
vagy hagymaszag ellen a főzés vége felé, vagy után töltsünk meg egy lábast
vízzel és tegyünk bele 1-2 (3-4) citrom héját vagy citromkarikát (ezt
megspékelhetjük egy-két fahéj rúddal, szegfűszeggel, mentalevéllel). Lassú
tűzön forraljuk.
A citrom ráadásul
nem csak frissíti a levegőt, de fertőtleníti is. Ha pedig nem forr el az összes
víz, használhatjuk azt lemosóként is: töröljük át a hűtőt, konyhapultot, a kezünket
vele.
Ha
nincs otthon citromunk az is megteszi, ha csak szegfűszeget és/vagy fahéjrudat forralunk
a vízben.
Ha a
mosogatás nem tudta eltüntetni az edények szagát, próbáljuk ki, hogy citrommal
dörzsöljük át azokat.
Ecet
Szagok ellen
töltsünk meg egy vagy több tálkát ecettel, és tegyük a konyhába.
A sütőből és
a mikróból is eltüntethetjük az étel-, a zsír- vagy az égett szagot. Egy
tűzálló tálkát töltsünk meg egy pohár vízzel és löttyintsünk bele bőven ecetet,
ezt melegítsük fel a sütőben/mikróban. Ez a
módszer nemcsak a szagokat tünteti el, de az ecetes gőzben a szennyeződések is
feloldódnak, és jóval könnyebb lesz azokat eltakarítani.
Az ecetes víz szagtalanító tisztítóként is használhatóható,
akár a citromos víz (bár az ecetszag is kellemetlen lehet, de legalább hamar
elpárolog).
Ecetet
is használhatunk szagtalanításra
forralással: öntsünk el fél pohár ecetet
egy pohár vízbe, majd a tűzhelyen forraljuk. Ez
kifejezetten jó módszer a káposzta- és halszag ellen. (Hagymaszag ellen dobjunk pár szem szegfűszeget bele.)
Apropó halszag, kilehet vele kergetni a világból,
hiszen az edényeken, késeken nagyon meg tud ülni… áztassuk forró ecetes vízbe a halas holmit.
Ha a kezünk hagymaszagú, azt is dörzsöljük csak be
ecettel.
Kellemetlen illatot áraszt a mosogató lefolyója?
Keverjünk össze ecetet szódabikarbónával és ezt öntsük a lefolyóba. Pár perc
után öntsünk rá forró vizet.
Sajnos sok műanyag ételhordó, doboz (még a drágábbak is) átvehetik az aromásabb ételek illatát és ez elég kellemetlen tud lenni. Ez esetben is az ecetet hívjuk segítségül: egy szelet kenyeret áztassunk ecetbe, és ezt tegyük éjszakára a dobozba. Reggel csak mosogassuk el a dobozt.
A hűtőnket szintén ecettel szagtalaníthatjuk: töröljük
át alaposan víz és ecet 1:1 arányú keverékével.
Szódabikarbóna
Érdemes nem csak
étkezési szódabikarbónát tartani otthon, hiszen tisztításban, szagtalanításban
verhetetlen. Nagy kiszerelésekben kapható sok helyen és olcsóbb is, mint az
étkezési.
Egy tálkába
öntve villámgyorsan magába szívja a szagokat.
Kéz-szagtalanításhoz dörzsöljünk el a
tenyerünkben egy kis szódabikarbónát.
Bármilyen „illatozó” felületet
lemoshatunk szódabikarbónás vízzel.
A hűtőt is
szagtalaníthatjuk vele. Lemosáshoz is kitűnő (ecettel vegyítve igazi nagyágyú J),
de egy tálkában betéve is jó szolgálatot tesz. (Kb. hetente érdemes frissre
cserélni.)
A szemetest érdemes rendszeresen átmosni szódabikarbónás
vízzel, illetve megelőzés gyanánt szórhatunk egy keveset az aljába is.
Egyéb trükkök
Ha a kés átvett valamilyen kellemetlen szagot, sétáljunk ki a
kertbe/parkba és többször teljesen szúrjuk bele a földbe.
Ha a vágódeszka lett ételszagú, dörzsöljük át félbevágott citrommal.
Sokan kapnak sikító-frászt a zsír-/olajszagtól. Hogy ezt megelőzzük, sütés közben állítsunk egy tál ecetet a tűzhely mellé, vagy a zsiradékba tegyünk pár szál petrezselymet.
Illatos kéz
Ha főzés közben ételszagú lett a kezünk, lehetőleg ne mossuk
meg azonnal forró vízben, mert az csak rögzíti a szagot. Előtte dörzsöljük át
félbevágott citrommal vagy kevés ecettel.
Ha halszagú a kacsónk: mossunk kezet hideg vízzel, majd
dörzsöljük be citrommal a kezünket, végül öblítsük le vízzel. Kipróbálhatjuk
még a szódabikarbónát is: kevés vízzel keverjük össze és ezzel a masszával
mossunk kezet. Az öblítés se maradjon el.
Hagymaszagú kéz ellenszere: a citromlé és só keveréke, az
ecet, esetleg a szájvíz. J
Zsír-/olajszagú kéz: ecetes vízzel mossuk le, vagy dörzsöljük
sütőporos-citromleves (egy csomag sütőpor-fél citrom) kencével. Ne feledjük lemosni vízzel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése